Audyty bezpieczeństwa żywności
Kompleksowa oferta audytów związanych z bezpieczeństwem żywności obejmuje:
1. Audyt przedwstępny:
Opracowany z myślą o wszystkich przedsiębiorcach z branży spożywczej , którzy rozważają wdrożenie standardów i systemów takich jak:
- IFS (International Food Standard);
- BRC (Global Standard for Food Safety);
- TFMS (TESCO Food Manufacturing Standard);
- HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), ISO 22000;
- GlobalGAP, GMP plus, inne.
a więc standardów wymaganych m.in. przez międzynarodowe sieci handlowe (np. Metro AG, REWE, Edeka, Aldi, Tengelmann, AVA, Globus, Markant, Lidl, Kaufland, Spar, Carrefour, System U, Monoprix, Auchan, Geant, COOP, Migros, TESCO, Sainsbury’s, Somerfield, Marks and Spencer, ASDA, Waitrose, Morrisons, itp.).
Audyt przedwstępny ma na celu określenie i ocenę aktualnego stanu technicznego zakładu oraz jego wyposażenia i porównanie go z wymaganiami standardów sieciowych.
Dzięki informacji zwrotnej w postaci pełnego raportu z audytu przedsiębiorca będzie w stanie oszacować jaki nakład finansowy będzie musiał ponieść aby wdrożyć i certyfikować wybrane standardy.
Audyt przedwstępny nie obejmuje przeglądu dokumentacji i trwa na ogół 1 dzień.
2. Audyt wstępny (tzw. zerowy):
Jest to audyt, który wykonujemy zawsze przed rozpoczęciem wdrożenia systemu lub standardu u naszego Klienta. Jest to audyt bardzo podobny do audytu przedwstępnego, z tą różnicą iż podczas audytu wstępnego dokonujemy również pełnego przeglądu dokumentacji, funkcjonującej w firmie.
Audyt wstępny zakończony jest raportem. Raport dodatkowo zawiera rozpisany harmonogram prac związanych z wdrożeniem systemu lub standardu.
3. Audyt drugiej strony (czyli audyt dostawców)
Opracowany z myślą o wszystkich przedsiębiorcach , którzy chcą sprawdzić na jakim poziomie ich dostawcy zapewniają bezpieczeństwo żywności, jaki jest poziom higieny u ich dostawców, czy spełniane są wymagania norm do których zobowiązują dostawców ich klienci. Audyty drugiej strony przeprowadzamy na zgodność z m.in.:
- IFS (International Food Standard),
- BRC (Global Standard for Food Safety),
- TFMS (TESCO Food Manufacturing Standard),
- HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), ISO 22000,
- GlobalGAP, GMP plus, inne,
- Audyty dostawców możemy przeprowadzać również na zgodność z konkretnymi wymaganiami klienta - na podstawie uprzednio przygotowanej checklisty.
Audyty dostawców są wykonywane na ogół na zlecenie sieci handlowych, sieci restauracji, zakładów produkcyjnych. Głównym powodem dla którego przeprowadzane są audyty drugiej strony jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego - a dokładniej zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego dla odbiorców końcowych jakimi są klienci sklepów oraz restauracji.
Audyt dostawcy, zawsze zakończony jest raportem przesłanym w formie elektronicznej zarówno do naszego Klienta jak i jego dostawcy. Czas trwania audytu dostawcy uzależniony jest od normy / standardu na zgodność z którym przeprowadzany jest audyt oraz wielkością zakładu w którym jest przeprowadzany.
4. Audyt sanitarny / higieniczny:
Audyt sanitarny / higieniczny - przygotowaliśmy głównie z myślą o:
- restauracjach zarówno sieciowych jak i pojedynczych;
- stołówkach szkolnych;
- hotelach;
- oraz wszelkich innych zakładach żywienia zbiorowego.
Dzięki szczegółowej liście sprawdzającej, dowiecie się Państwo czy spełniacie wymagania prawne oraz wymagania systemów GMP/GHP, HACCP, ISO 22000. W trakcie audytu oraz po jego zakończeniu (raport) otrzymacie Państwo informacje zwrotną jakie elementy w Państwa Firmie wymagają doprecyzowania oraz poprawy aby serwowane posiłki były bezpieczne dla zdrowia Klientów.
5. Audyt wewnętrzny na zgodność z daną normą lub standardem lub wewnętrznymi wymaganiami organizacji.
6. Audyt końcowy (przed certyfikacją)