BRC Food
Wdrażanie globalnego standardu bezpieczeństwa żywności (Global Standard for Food Safety) wymaganego przez m.in. brytyjskie sieci handlowe (projektowanie, szkolenia, audyty, kompleksowe wdrożenie przygotowujące i pozwalające uzyskać certyfikat BRC).
Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności
Global Standard for Food Safety to standard Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium – BRC FOOD). Skierowany jest do producentów żywności zainteresowanych współpracą z sieciami handlowymi traktującymi certyfikat BRC jako własną weryfikację dostawców.
Kto wymaga wdrożenia standardu bezpieczeństwa żywności?
Głównie brytyjskie sieci handlowe m.in.: Tesco, Sainsbury’s, Somerfield, Marks and Spencer, ASDA, Waitrose, Morrisons.
System BRC nie ma zastosowania przy następujących formach działalności:
- producenci artykułów typu non-food, (np. kosmetyki) dostarczający swoje produkty do sieci handlowych (zastosowanie ma BRC Consumer Products);
- gdy przedsiębiorstwa zajmują się produkcją opakowań, materiałów opakowaniowych oraz innych materiałów kontaktujących się z żywnością (zastosowanie ma standard BRC IOP).
Standardy British Retail Consortium wymagają wdrożenia systemu HACCP opartego na zasadach określonych w Codex Alimentarius oraz ustanowienia systemu zarządzania jakością uwzględniającego m.in.:
- strukturę organizacyjną zakładu;
- odpowiedzialność i funkcje osób mających wpływ na bezpieczeństwo, zgodność i jakość wyrobów;
- zaangażowanie kierownictwa.
British Retail Consortium, podobnie jak normy serii ISO 9000, skupia uwagę na potrzebach i oczekiwaniach klienta, wymaga regularnych przeglądów i audytów wewnętrznych w obszarach mających krytyczny wpływ na bezpieczeństwo. Nakłada obowiązek nadzorowania zakupów, akceptacji monitorowania dostawców, opracowania procedur wykazujących zgodność systemu z wytycznymi standardu oraz nadzorowania dokumentacji. Wymaga ponadto sporządzenia specyfikacji surowców i wyrobów gotowych, opracowania systemu identyfikowalności (od źródła surowców po wyrób gotowy) czy zarządzania reklamacjami. Niezbędne jest także stałe szkolenie BRC, które pozwoli w prawidłowy sposób wprowadzić wszystkie zmiany oraz bieżące regulacje.
Poza systemem zarządzania jakością i systemem HACCP, BRC precyzuje wymagania dotyczące:
- środowiska zakładu zarówno zewnętrznego (lokalizacja i otoczenie), jak i wewnętrznego (zasady postępowania, wyposażenie, stan powierzchni typu ściany, sufity, okna itp.);
- pomieszczeń;
- postępowania z odpadami;
- kontroli szkodników;
- transportu;
- wyrobu, uwzględniając jego projektowanie i rozwój;
- kontroli alergenów, metali, opakowania;
- prowadzenia analiz krytycznych dla bezpieczeństwa wyrobu;
- zwalniania wyrobu oraz identyfikację wyrobów niezgodnych.